De Omgeving

Uitgeest is een gezellig oud dorp. Al zo'n 2500 jaar wonen er mensen in Uitgeest. In de tweede helft van de vorige eeuw is er veel nieuwbouw gepleegd. Toch heeft de oude kern van het dorp haar karakter grotendeels behouden. 
Voor de 13.500 inwoners zijn alle benodigde voorzieningen in het dorp aanwezig. Met de nodige restaurants, supermarkten, scholen, zwembad, hertenpark, sportvelden etc. is Uitgeest goed geoutilleerd.
Ook voor de toerist is er voldoende vermaak. Voor watersport in al zijn vormen zijn veel mogelijkheden aan het Uitgeester- en Zwaansmeer.  
Er staan 3 grote molens binnen de gemeentegrenzen, 2 forten behorend tot de stelling van Amsterdam.

Van hieruit zijn verschillende stranden goed te bereiken:

Castricum aan Zee. Ongeveer 10 km fietsend langs de provinciale wegen of dezelfde afstand binnendoor, langs en door het duingebied. Groot en best wel duur parkeerterein voor auto's. Fietsen gratis.
Het meest bezochte strand van de drie maar wel met ook de meeste horeca op het strand.

Strand Heemskerk. Ongeveer 9 km hier vandaan maar je kunt maar de helft met de auto, de rest is wandelen of fietsend door het duingebied. We raden aan de fiets te pakken. Na ongeveer 6,5 km kom je "Gasterij Kruisberg" tegen. Een heerlijke plek voor een pauze en/of drankje/snack. Even verderop is een splinternieuwe uitkijktoren gebouwd met schitterend uitzicht over de duinen.
Met een beetje geluk kom je onderweg ook nog een paar Schotse Hooglanders, Exmoorpony's en een kudde geiten tegen. Zorg er wel voor de de Hooglanders je horen en zien voordat je ze passeert.
Het strand is een stuk rustiger dan Castricum met toch nog een 2-tal goede horeca paviljoens.


Strand Wijk aan Zee ligt met iets meer dan 11 km iets verder weg. Met auto (door Heemskerk) en fiets (flink stuk door het duingebied) goed te bereiken. Je hebt daar wel het dorp zelf bij de hand dus altijd wat te doen. Meerdere strandopgangen en een mooie boulevard.

Steden in de omgeving:

Zaanstad met de toeristische Zaanse Schans en het Tzaar Peter huisje. Het bijzondere, totaal vernieuwde stadscentrum met de Neo-Zaanse architectuur heeft wereldwijde aandacht vanuit het toerisme. Je moet er wel van houden. De prachtige Zaanbocht in Wormerveer. Sowieso heeft de Zaan veel te bieden.

Alkmaar met haar prachtige oude stadscentrum, smalle winkelstraatjes, om elke hoek wordt je verrast met nieuw uitzicht. De kaasmarkt is wereldberoemd. Je kunt er mooie historische wandelingen maken.
Hier een rijtje met nog meer Alkmaar.

Haarlem met haar Sint Bavokerk op Grote Markt. De Waag, binnenhofjes, een rondvaart op het Spaarne, Molen de Adriaan. Allemaal aan te bevelen bezienswaardigheden. 

Hier een rijtje met nog meer Haarlem.

 

Amsterdam. Ietsje verderweg maar met de trein sta je in een half uur in het centrum.
Hier een rijtje met nog meer Amsterdam.